Reisschema
  Dag 1: Heenreis
Dag 2: Las Vegas
Dag 3: Las Vegas
Dag 4: Las Vegas
Dag 5: Valley of Fire - Zion
Dag 6: Bryce Canyon
Dag 7: Grand Canyon
Dag 8: Death Valley
Dag 9: Yosemite
Dag 10: San Francisco
Dag 11: San Francisco
Dag 12: SF Discovery Kingdom
Dag 13: Great America
Dag 14: Reis naar Maui
Dag 15: Maui Ocean Center
Dag 16: Maui Whale Watching
Dag 17: Maui Road to Hana
Dag 18: Maui Feast at Lele
Dag 19: Reis naar Kona
Dag 20: Volcanoes
Dag 21: Hilo Helicopter Tour
Dag 22: Reis naar LA
Dag 23: Santa Monica
Dag 24: SF Magic Mountain
Dag 25: SF Magic Mountain
Dag 26: Universal Studio's
Dag 27: Sea World
Dag 28: Knotts Berry Farm
Dag 29: Los Angeles
Dag 30: Disneyland
Dag 31: Terugreis
 
Dag 11: San Francisco
 We're in California!
Vandaag een dag om San Francisco te bezichtigen. De auto parkeren we vlakbij Fishermans Wharf in een parkeergarage en lopen een stukje langs het water. Pier 39 is één van de bekendste plaatsen aan de baai van San Francisco. Hier vinden we twee lagen van gezellige souvenirwinkeltjes en restaurants. Vanaf de pier zien we o.a. Alcatraz en de Golden Gate Bridge liggen. Hoewel het zonnetje straalt aan een vrijwel onbewolkte hemel is het hier aan het water nog best fris en waait het op de pier behoorlijk. Het schijnt dat deze maanden de temperatuur in de stad een stuk lager is dan daarbuiten.

Voor de lunch lopen we het Hard Rock Cafe binnen die zich aan het begin van de pier bevindt. Deze versie ziet er van buiten en van binnen prima uit.

We lopen een stukje San Francisco in. Dat valt hier nog niet mee want vanaf de baai gaat de weg behoorlijk steil omhoog. Een stuk van 650 meter over Stockton Street naar Lombard Street kost al een aardige inspanning. Dan volgen we Lombard Street een tijdje en gaan eerst naar beneden en daarna steeds steiler omhoog totdat we bij het beroemde punt aankomen waar de auto's alleen in één richting slingerend naar beneden komen. Het is hier enorm druk met fotograferende toeristen en ook voor het afdalende verkeer blijkt dit een toeristische attractie. Je zal toch maar wonen in die straat.

Terug bij Fishermans Wharf pakken we de cablecar tram. Dat moet je in San Francisco toch ook eens gedaan hebben en daar denken meer mensen zo over want er staat een flinke rij bij het opstappunt van Mason & Powell Street. Onderussen worden we vermaakt door een straatmusikant / komediant. De trammetjes worden op een draaiplateau geloodst en dan met mankracht omgedraait en op het juiste spoor geduwd. We moeten eerst drie volle trams aan ons voorbij laten gaan voordat we zelf in een overvolle wagen kunnen stappen. We kunnen (gelukkig) wel binnen zitten in plaats van aan de buitenkant van de wagon te moeten hangen. Wel een aparte ervaring weer.

We stappen weer uit bij het eindpunt, in ons geval bij Ellis en Market Street en wandelen dan de Market Street weer naar beneden langs het Hobart Building naar de baai en langs de pieren terug naar Pier 39. Al met al een uur doorstappen.

Er liggen twee enorme cruise schepen naast elkaar in de haven waarvan er eentje op het punt staat om uit te varen. Een fraai gezicht om te zien hoe zo'n gigantische partij staal door twee sleepboten naar het open water wordt gebracht.

Op pier 39 gaan we nog even kijken naar de zeeleeuwen die zich daar hebben gevestigd op een aantal drijvende platforms. De dieren liggen lekker in het zonnetje en tegen elkaar aan. Het is een drukte van belang maar het gaat er over het algemeen erg gemoedelijk aan toe. Op de pier vinden we ook het Crab House en we gaan vanavond eens voor een portie krabbenpoten. Erg lekker maar het is nog een heel gedoe om de scharen open te breken.

Na het ophalen van de auto ($35 parkeergeld verder) rijden we terug naar Hayward.


Aangekomen bij Fishermans Wharf is het niet echt heel warm.


Uitzicht vanaf Pier 39 over de baai.


Eén van de winkels hier verkoopt honderden artikelen voor kerstdorpen of, zoals in dit geval, een halloweendorp.


Uitwaaien op de pier.
Mine. Mine, mine, mine.


Artistieke Krab aan het begin van de pier.


Ik en Alcatraz.


Alcatraz. De excursies voor vandaag (en voor morgen en overmorgen ook) waren helaas uitverkocht.


Hard Rock San Francisco is niet te missen.
The Streets of San Francisco lopen behoorlijk steil omhoog.


Lombard Street.


Kaartjes voor een ritje met de Cable Car.


Het keerpunt bij Fishermans Wharf.


Op de terugweg via Market Street staat dit Hobart Building.


Gelukkig zijn we niet een week later op vakantie gegaan. In Death Valley wordt het steeds heter deze week.


De Regatta vaart uit.


Zonnebadende zeeleeuwen.


King Crab Dinner.