Reisschema
  Dag 1: Heenreis
Dag 2: Las Vegas
Dag 3: Las Vegas
Dag 4: Las Vegas
Dag 5: Valley of Fire - Zion
Dag 6: Bryce Canyon
Dag 7: Grand Canyon
Dag 8: Death Valley
Dag 9: Yosemite
Dag 10: San Francisco
Dag 11: San Francisco
Dag 12: SF Discovery Kingdom
Dag 13: Great America
Dag 14: Reis naar Maui
Dag 15: Maui Ocean Center
Dag 16: Maui Whale Watching
Dag 17: Maui Road to Hana
Dag 18: Maui Feast at Lele
Dag 19: Reis naar Kona
Dag 20: Volcanoes
Dag 21: Hilo Helicopter Tour
Dag 22: Reis naar LA
Dag 23: Santa Monica
Dag 24: SF Magic Mountain
Dag 25: SF Magic Mountain
Dag 26: Universal Studio's
Dag 27: Sea World
Dag 28: Knotts Berry Farm
Dag 29: Los Angeles
Dag 30: Disneyland
Dag 31: Terugreis
 
Dag 9: Yosemite National Park
 We're in California!
Na een hele dag autorijden trekt het niet erg om vandaag weer 8 uur of meer achter het stuur te zitten. Daarom laten we Sequoia National Park schieten en rijden we ineens door naar Yosemite. Dat scheelt zeker 3 uur en daarmee hebben we dan ook een stuk meer tijd om Yosemite de aandacht te geven die het verdient.

Zo rijden we dus over de snelweg naar Fresno en steken dan recht omhoog door naar Oakhurst waar we aan de zuidkant opnieuw de bergen in trekken. Van onderen af hadden we het al gezien: het hele berggebied is in sluieren gehuld en zodra we omhoog rijden begint het dan ook te regenen. Gelukkig niet heel hard maar de foto's gaan hier niet beter van worden. We zien ook niet erg veel om ons heen.

Halverwege de beklimming is de ingang van het National Park. Met onze jaarkaart worden we ook hier vriendelijk ontvangen. Direct rechtsaf bevindt zich een korte bergweg naar Mariposa Grove, een gedeelte van het park waar we toch nog een paar sequoia bomen kunnen bekijken. Deze woudreuzen met hun rode schors torenen tientallen meters boven ons uit. Een aantal exemplaren hebben aan de onderkant van de stam een diameter van zeker vijf meter. Best indrukwekkend maar het is hier bij het eindpunt best druk. Even uitstappen dus, een paar foto's maken en weer terugrijden.

Dan is het nog een flink stuk door het park rijden voordat we bij de Yosemite Valley aankomen. De weg naar Glacier Point was overigens toch gesloten terwijl gisteren op de website nog werd aangegeven dat deze open zou zijn. Waarschijnlijk door het slechte weer.

Via een tunnel komen we dan uit aan de bovenkant van de Yosemite Valley. De bergtoppen zijn nog steeds grotendeels achter een wolkendek verstopt. We kunnen nog net El Capitan en de Bridalveil Fall onderscheiden. Die laatste kunnen we beter zien als we even later de Bridalveil Meadow oprijden. Even verderop zien we vanaf de Southside Drive ook de Lower Yosemite Fall, die rechtstreeks uit de wolken lijkt te ontspringen.

We rijden de vallei zo ver in als we kunnen en komen uit bij Curry Village. In dit laatste deel is het wel bijzonder druk met toeristen. Ondanks het weer zien we heel veel kampeerders die hier wandelingen maken over de bergpaden. Zelf zijn we meer op zoek naar een plek om te eten, zonder succes overigens. Wel wonen hier onzettend veel eekhoorns die zich, ondanks de borden die dit verbieden, graag laten voeren door de mensen.

Er valt vandaag niet heel veel meer te zien zonder een trektocht te voet te maken en dus rijden we na een paar uur in Yosemite Valley te zijn geweest weer richting Merced. Een gedeelte van deze bergweg blijkt geheel bedolven te zijn onder rotsblokken die naar beneden zijn gekomen. Er is een brug over de Merced rivier gebouwd en een eenbaansweg aan de overkant gemaakt. Het ziet eruit alsof deze omweg al een tijdje in gebruik is.

Morgen rijden we door naar San Francisco.


Geen ideaal weer om de bergen in te rijden.


Enorme sequoia bomen bij Mariposa Grove.
Wat een verschil met gisteren. Hier is het nog maar 40 F, ongeveer 5 celsius.


Uitzicht direct na de Wawona tunnel. Links El Capitan, rechts Bridalveil.


Rijdend over Southside Drive.


Bridalveil Fall.


Winkeltjes en andere bedrijvigheid aan de achterkant van Yosemite Valley.


Deze jongens worden graag verwend met wat lekkers.


Lower Yosemite Fall.


Bij het verlaten van het park een hele club enthousiastelingen die de rotsen beklimmen.


Merced River doet het goed met zoveel regenwater.


Noodbrug over de rivier. Rechts kun je net zien waar het puin de berg is af komen rollen.


's Avonds in Merced gegeten bij een aziatisch all-you-can-eat buffetrestaurant. Er waren 7 van deze vitrines.


En sushi.


Wat een geluk dat ik daar net zat.